Welkom in de beertjesklas

Dag iedereen! Via deze blog kunnen jullie al de belevingen van onze beertjes volgen. Veel lees- en kijkplezier vanwege juf Jessie!

20-24 november: Kijk eens wat ik al kan!
18 November 2017, 1:58 pm
Wat kunnen onze kleuters uit de beertjesklas al heel wat! Waauw! Wat worden we groot! Ja hoor, van bij onze geboorte tot nu. We meten onszelf eens met de blokken in de klas.

Ik heb vuile handen! Zo kan de juf de kleuters niet helpen of verder werken. Samen wassen we onze handen. Het wasteiltje wordt gevuld en er wordt gevoeld aan koud en warm water. Met onze handen mogen we bewegen en tekenen in zeep. Wat ruikt dat lekker!

Op een andere dag komt beer uit bed met een natte broek. Beer zoekt eerste allerlei uitvluchten zoals: hij had een bad genomen met zijn broek aan, of een beker met water gemorst. Maar wij weten wel beter! Beer heeft in zijn broekje geplast. Samen zorgen we ervoor dat beer een droge broek krijgt. We vertellen dat beer beter op het toiletje plast, dan in zijn broekje. Al kan dat natuurlijk eens gebeuren. Vertel het dan even aan de juf. Samen met beer gaan we naar toilet. We vertellen over het toilet doorspoelen, over het papier dat omhoog hangt, over de wc-bril,...

Beer is ook erg verkouden. Hij ligt vaak in bed. Hij praat door zijn neus, hij niest, hij hoest. Hij heeft veel snottebellen. Hij weent en zegt dat hij niet weet wat een zakdoek is. Hij wil zelfs zijn neus snuiten in een handdoek, of aan zijn mouw afvegen. De  kleuters weten alvast raad....We oefenen om onze neus te snuiten aan de hand van een versje.

Verder leren we ook onze jas aandoen. We doen zelfs elkaar jassen aan. Hoe zien ze er allemaal uit? Met een spel doen we ook mutsen, sjaals en wanten aan.

Op maandag krijgen we bezoek van 2 papa's die komen voorlezen. Alvast bedankt! Het is voorleesweek, dus worden er in onze klas ook heel wat verhalen voorgelezen, ook door andere juffen.

Groetjes van een fiere juf! -> want wat kunnen ze al zo veel!!

12 November 2017, 10:18 am
Wat was het superfijne eerste week! Bij het tabblad foto's kan je even terugkijken op de eerste schooldagen. Vorige week hebben we meer rond de beren uit het verhaal verteld. Deze week gaan we verder rond de lichtjes in het donker. Nog een fijne zondag!

Welterusten kleine beer
2 November 2017, 6:31 pm
Vanaf woensdag of donderdag (afhankelijk van de eerste dagen) breng ik het verhaal 'Welterusten kleine beer' aan. We werken hier ook de week van 13-17 november rond. Dit mooie prentenboek gaat over slapen gaan, lichtjes in het donker. Het sluit mooi aan bij onze beertjesklas.

Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds een groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk gaan ze naar buiten, waar Grote Beer de maan en de fonkelende sterren toont aan Kleine Beer.

Het verhaal wordt aangebracht op verschillende manieren: Door middel van het boek, met een poppenspel, met een schimmenspel... De kleuters kunnen nadien ook zelf het verhaal naspelen aan de hand van beren en materialen uit het boek.

We maken het zelf donker in onze klas en steken heel wat lichtjes aan: kaarsjes, zaklampen, nachtlampjes,.... Onze school werkt een hele jaar rond techniek, waaronder de volgende twee weken rond elektriciteit. Ook wij doen mee en gaan na of onze lichtjes al dan niet in het stopcontact hoeven. Kleine beer is bang in het donker. Dit gevoel brengen we ook even ter sprake.

Wat doen we nog? De sterren uit het boek komen aan bod. We spelen een gezelschapsspelletje van de sterren, schilderen sterren en maken een groepswerk. De begrippen groot en klein komen aan bod: Grote Beer, Kleine Beer, grote en kleine lantaarn. We wiegen Grote Beer op een groot laken en Kleine Beer op een klein laken, aan de hand van een versje. Dit was even kort uitgelegd waar we de volgende weken rond werken. Binnenkort volgen de foto's. Tot maandag!!

Wat mag je meebrengen?
  • Een lantaarn (om het verhaal na te spelen)
  • knuffelberen -> alleen beren, geen andere dieren
  • een zaklampje/lichtje

2 November 2017, 4:38 pm
Nog enkele dagen en we zetten een grote stap in onze leventjes:

We gaan naar school !! Joepieee !

Ik sta met veel plezier klaar om jullie kleuter te helpen en samen heel wat leuke momenten te beleven!

De eerste dagen maken we kennis met elkaar en met de klas. Waar ligt mijn fruitdoosje? Waar staat mijn boekentas? Waar is het toilet? Kan ik eens drinken? Allemaal vraagjes waar een antwoord op komt.
We bekijken onze boekentassen en gaan na wat er allemaal in zit. Er wordt op ontdekking gegaan op onze speelplaats en de school. Wat valt er veel te beleven!